Aromatherapie

 

Aromatherapie is een natuurgeneeswijze waarbij gebruik gemaakt wordt van aromatische oliën. Vanwege het feit dat aromatische oliën een vluchtig karakter hebben, worden het ook wel etherische oliën genoemd. Een derde benaming voor deze olie is essentiële olie, omdat ze de kracht bevat van de plant waaruit ze is gewonnen.De term essentiële olie zal hier verder gehanteerd worden.

Essentiële oliën hebben een diepe uitwerking op het psychisch evenwicht. Ze brengen een verandering van stemming teweeg, reguleren dat wat uit balans is geraakt en ontnemen een ziekte de eigenlijke voedingsbodem.

Essentiële oliën die gebruikt worden voor geneeskundige doeleinden, moeten aan de hoogste eisen qua kwaliteit en zuiverheid voldoen. De juiste olie wordt gewonnen in het land van herkomst. Alleen essentiële oliën die afkomstig zijn van planten die in het wild groeien of biologisch geteeld zijn, zijn zuiver.

Methoden van gebruik zijn door middel van inademing, massage of inname.

Door de sterke geur van essentiële olie kunnen dieren vaak instinctief aangeven welke olie ze afwijzen of juist willen hebben.